Home   Sint Brigida   Artiesten   Programma   Foto   Gastenboek   Contact

Drumfanfare Sint Brigida

Sint Brigida is een orkest van zo´n 35 muzikanten. De bezetting kent trompetten, cornetten, altsaxofoons, tenorsaxofoons, baritons, hoorns, trombones, concertbassen, xylofoon, paradetrommen, grote trom, bekkens, bongo´s en diverse andere percussie-instrumenten. De muzikanten variëren in leeftijd van 12 tot 48 jaar. Sint Brigida is dus een relatief jong orkest. De muzikale leiding is in handen van slagwerkinstructeur Marc Camps en dirigent Antoine van Rooij.Dirigent Antoine van Rooij


 


Antoine van Rooij, geboren in Veldhoven, begon als acht jarige zijn muzikale loopbaan bij de plaatselijke harmonie Sub Umbra. Daar kreeg hij zijn eerste trompetles van zijn vader.
Omdat muziek in zijn familie altijd een belangrijke rol heeft gespeeld is het ook niet verwonderlijk, dat hij na verschillende opleidingen, op zijn 23 ste dirigent werd bij zijn eerste muziekvereniging.
Antoine van Rooij is nu 21 jaar werkzaam als dirigent, waarvan 18 jaar bij Sint Brigida. Hij  heeft in deze periode verschillende uitmuntende resultaten behaald.Hij wist met Netersel zich twee keer te plaatsen voor het topconcours en beide keren ging de vereniging met de landstitel naar huis. Onder zijn leiding promoveerde de Drumfanfare van de derde, naar de eredivisie.De geschiedenis van Drumfanfare Sint Brigida

In 1968 ontstond Sint Brigida uit het Gilde met dezelfde naam. De tamboers van het gilde waren een zeer grote groep geworden die wel eens wat meer wilden dan alleen meedoen aan gildefeesten. En dus werd in 1968 voor het eerst deelgenomen aan een slagwerkwedstrijd van de Bossche muziekbond. Het was de eerste stap op weg naar zelfstandigheid. Vier jaar later werd die zelfstandigheid officieel bevestigd. Sint Brigida was in de beginjaren aktief als slagwerkgroep, maar in 1976 werden ook blaasinstrumenten gekocht en werd drumband Sint Brigida omgevormd tot drumFANFARE Sint Brigida.


De vereniging is sindsdien niet meer weg te denken uit de Neterselse dorpsgemeenschap. Bij tientallen bijzondere gebeurtenissen waren de muzikanten aanwezig om hun muziek te laten horen. Sinterklaas, carnaval, de kermis zijn ondenkbaar zonder fanfaremuziek. Maar ook bijzondere jubilea, gouden bruidsparen en gedecoreerden konden op een serenade van Sint Brigida rekenen. 40 jaar Sint Brigida betekende honderden optredens in de eigen dorpsgemeenschap, maar ook ver daarbuiten. Zo werd het korps tientallen keren uitgenodigd voor festiviteiten in België en Frankrijk.

De verenging was ook een gezellig tijdverdrijf voor honderden inwoners van Netersel. In al die jaren kende de fanfare een ledental van tussen de 40 en 50 muzikanten. Tientallen Neterselse kinderen kregen een muzikale opleiding binnen het korps. Maar je leerde niet alleen muziek, het was ook gezellig op de wekelijkse repetitieavond en tijdens de vele optredens en uitstapjes. En zo heeft Sint Brigida voor veel dorpsbewoners een bijzondere betekenis gekregen.

Sint Brigida veranderde een paar keer van koers en van uiterlijk in die 40 jaar. Het begon in 1968 als een drumband. Al vrij snel werd een eigen uniform aangeschaft. Veel mensen zullen zich de fel oranje outfit van het korps nog kunnen herinneren. In die jaren had Sint Brigida ook al haar eerste successen. In 1972 werd de drumband Brabants kampioen in de Brabanthallen in Den Bosch.


In 1976 kwam de eerste koerwijziging. De vereniging schafte trompetten en trombones aan. En van lieverlee werd de drumfanfare omgevormd tot een showkorps. In 1980 werd voor het eerst een showoptreden gegeven tijdens het koperen jubileumfeest. Enkele jaren later werd de outfit daarbij aangepast. De zwart-witte showuniformen met hoge hoed vielen overal waar Sint Brigida kwam op. En de resultaten bleven niet uit. Twee keer mocht Sint Brigida naar de Nederlandse showkampioenschappen en twee keer werd een tweede plaats behaald.


Het grootste succes kwam toen de vereniging ging meedoen aan podiumwedstrijden. Het bleek dat Sint Brigida muzikaal nog meer in haar mars had dan er in de eerste decennia was uitgekomen. Tot twee keer toe mocht de vereniging naar de Nederlandse podiumkampioenschappen en twee keer werd de landstitel mee naar Netersel gehaald. Het zwart-witte showuniform is in die tijd verruild voor de blauwe uniformen die de vereniging nu nog heeft. Die blauwe pakken werden door het korps zelf ontworpen.


Maar tijdens het promconcert zal Sint Brigida in speciale prom-outfit optreden. Kom dat zelf bekijken op 4 en 5 november.