Home   Sint Brigida   Artiesten   Programma   Foto   Gastenboek   Contact

Wat is een promconcert?

Een promconcert is een concert waar allerlei muziekstijlen aan bod komen. Van pop, tot Nederlandstalige meezingers. Van musical tot klassieke muziek. Bovendien is het een concert waar het publiek niet alleen luisteraar is, maar volop mag meeswingen en zingen.

De proms, ofwel de promenadeconcerten zijn een traditie die stamt uit Engeland. Daar worden jaarlijks in de Royal Albert Hall een reeks klassieke muziekconcerten gehouden. Het laatste concert in de reeks wordt de last night of the proms genoemd. En dat concert is niet alleen voor de klassieke fijnproever, maar juist voor het grote publiek. Tijdens dit concert worden er vooral licht klassieke werken gespeeld, en het publiek hoeft niet stil te zitten, zoals normaal bij een klassieke uitvoering. Integendeel, het volk deint en zingt uit volle borst mee. Tijdens de last night of the proms doet de Royal Albert Hall bijna carnavalesk aan. Het concert wordt jaarlijks door de BBC live uitgezonden. En duizenden mensen verzamelen zich dan in Engelse parken om op grote schermen mee te kijken en mee te zingen.

Sinds de jaren 80 is de traditie overgewaaid naar het Europese vasteland. Het begon allemaal in Antwerpen waar in het sportpaleis een night of the proms werd georganiseerd. Dit concert lijkt op the last night of the proms in Engeland, met dat verschil dat er niet alleen licht klassieke muziek wordt gespeeld, maar ook popmuziek. Inmiddels zijn er promconcerten in vele landen. In Nederland is het grootste spektakel jaarlijks Ahoy in Rotterdam. Maar ook de harmonie en fanfarewereld heeft het fenomeen ontdekt. Het promconcert is een swingende muzikale happening waarin de fanfarewereld laat zien dat ze de hoempapamuziek al lang achter zich hebben gelaten.

Neterprom is ook zo´n concert waarin Sint Brigida wil laten horen dat fanfaremuziek voor alle leeftijden en alle muziekstijlen is. En dat je er volledig mee uit je dak kunt gaan.

Neterprom vindt plaats op vrijdag 4 en zaterdag 5 november in gemeenschapshuis de Poel in Netersel. Aanvang 20:00 uur.